Kullamodellen rapporterar

Sammanfattning och utfall av projektet Kullamodellen – hållbar mobilitet för ekovänlig turism.

 

Mölle By- och Kulturförening har, genom projektet Kullamodellen, beviljats medel från Vinnova för att minska biltrafiken i Mölle och Kullaberg under två turistsäsonger. Projektet har fungerat som en katalysator för att förbättra trafiksituationen genom att samverka med bybor, näringsidkare och myndigheter.

Flera pilotprojekt har genomförts, vilka har lagt grunden för en mer hållbar infrastruktur och förbättrad upplevelse för boende och besökare. Samarbetet mellan projektets parter har varit avgörande för genomförandet och för att hantera framtida utmaningar.

Exempel på aktiviteter är gångfartsgata längs Norra Strandvägen, sommarparkering utanför tätorten, cykeluthyrning och kampanj för ökat resande med buss Mölle by the bus.

Projektet avslutades formellt den 1 september 2024, men det långsiktiga arbetet fortsätter. Mölle By- och Kulturförening, tillsammans med projektgruppen och viktiga samarbetspartners som Höganäs kommun och Länsstyrelsen Skåne, kommer att fortsätta driva arbetet framåt. Vi inväntar dialog med Trafikverket och deras engagemang för att ytterligare stärka insatserna.

Bilaga 1 Slutrapport Kullamodellen

Bilaga 2 Projektsammanställning Kullamodellen 20240125